Skoleklatring

Klatring på skoler og institutioner er en vigtig del af det danske klatremiljø og klatre-aktiviteterne på skolerne forandres i lige så høj grad som i klatreklubberne.
Fra et udgangspunkt i friluftliv og oplevelse, vælger de fleste skoler i dag at tage udgangspunkt i klatring som en sport med fokus på bevægelse og motorik. Klatring er med andre ord blevet en del af idrætstimerne på lige fod med boldspil og gymnastik og her tilfører klatre-sporten en markant anderledes form for skoleidræt.

Det er klatre-disciplinen bouldering som dominerer og det er der mange fordele ved. Bouldering foregår på lave 3,5 – 4 meter høje klatrevægge med en simpel madras som faldunderlag. Der er derfor ikke behov for reb, seler og sikkerhedsuddannelser og bouldering flytter på den måde fokus fra det lidt stillestående og oplevelsesorienterede til en ny legende, fri og sveddryppende bevægelses-sport.

Bouldervæggene er sikre og børnene kan med en kort instruks klatre på væggen uden opsyn, ligesom på legepladsen.

På bouldervæggene ændres lærerens rolle fra passiv sikkerhedsvagt til aktiv  træner og inspirator. Klatregrebene på bouldervæggen monteres i særlige forløb med greb i ens farve og kaldes for “problemer”. Der skal være masser af problemer på væggen og de skal variere i sværhedsgrad sådan at alle kan være med.

Bouldering er en mere social klatredisciplin og foregår oftest i grupper af 3-5 børn. Børnene arbejder sammen om at løse et boulderproblem ved at samle “beta” – Beta er de erfaringer og ideer som efter nogle forsøg kan føre børnene frem til at løse bevægelses-problemet. Bouldering går hånd i hånd med tyngdekræften og er meget kontant. Det er helt tydeligt når man lykkes og bliver dygtigere – og det gør børn hurtigt!

Skørping Bouldervæg

Ny bouldervæg på Skørping skole

 

Bouldervæggen er let og billig at bygge. Den kræver ikke så meget plads og den giver meget mere aktivitet pr. m2 end en høj væg.

På den nye bouldervæg på Skørping skole kan man let aktivere 20 børn som i løbet af en alm. idrætstime får udfordret motorikken og brugt en masse kræfter i hele kroppen.

 

Vi har produceret en video som viser hvad moderne klatresport er for en størrelse

Skriv et svar