Konkurrencer

Konkurrencemiljøet i Danmark vokser og der kommer hvert år flere konkurrencer i kalenderen. Klatring i Danmark udøves primært på klatrevægge så konkurrencerne er oplagte mål og delmål for din klatre-træning. At være konkurrenceklatrer er “en fest” – En masse frivillige i den arrangerende klub har sammen med nogle dygtige rutebyggere skabt en ramme for en god dag med sjove udfordrende problemer og ruter og der er altid god stemning. Du skal bare tilmelde dig i god tid og møde op til en fantastisk klatredag.

Nogle konkurrencer er mere seriøse end andre men kulturen i klatremiljøet er afslappet, sjov og lærerig.
Dansk Klatreforbund arbejder sammen med klubberne på at udbyde konkurrencer på alle niveauer i hele landet og vi er godt på vej.

Klatresporten byder på flere forskellige konkurrencediscipliner og mange forskellige konkurrenceformater

Nr.79
Foto: Tinus Buus

Bouldering
Boulderkonkurrencer foregår typisk ved at der er skruet en masse spændende boulderproblemer i forskellig sværhedsgrad.
Det gælder for deltagerne om at klatre så mange af problemerne som muligt i så få forsøg som muligt. Rutebyggerne bygger problemerne sådan at de passer til feltet af tilmeldte klatrere.

Lead 
Lead kaldes på dansk for ruteklatring. En dygtig rutebygger har bygget nogle længere ruter som udfordrer feltet.
Det gælder for deltagerne om at klatre så langt på ruterne som muligt – hvert greb tæller!
Du skal beherske sikring og føring svarende til Kursus 2 for at deltage.

Speed
Speed konkurrencer handler om at klatre hurtigst muligt op ad en fast kendt rute som du har kunnet træne på inden.
Speed er ikke så udbredt i Danmark endnu men vores junior landshold har flere gange deltaget i Internationale Speed konkurrencer. Kun få klubber har en speed rute,

Konkurrenceformater:
Total konkurrencer er de mest populære – Her bliver alle deltagere sluppet løs på alle problemerne på samme tid. Der bliver afsat et antal timer til udfordringerne og den der har klatret flest problemer på færrest forsøg har vundet.
Det er socialt og sjovt og en fantastisk måde at blive udfordret på ny og spændende klatring og samtidigt møde andre klatrere.

Mere seriøse konkurrencer har en kvalifikationsrunde og en finale og på højeste sportslige niveau klatres problemerne/ruterne “onsight”
Det vil sige at man ikke må se problemerne klatret af andre inden man selv skal prøve. Deltagerne sidder derfor i issolation under en del af konkurrencen og for at vinde skal man være god til at “læse” problemet inden første forsøg.